Ellen Davidzon – Johan Cruijff

Kunstschilderes Ellen Davidzon (Amsterdam, 1971), creëert met haar losse toets en lichtgekleurde palet figuratieve, impressionistische stad- en strandscenes, als ook portretten. Door zich te focussen op de schoonheid en te spelen met het licht laat Davidzon de wereld er wat zachter uitzien.

Davidzon is met haar meest recente serie ‘Boundaries’ een meer abstracte en persoonlijke richting ingeslagen. Haar kenmerkende signatuur is gebleven. Haar onderwerpen zijn de verschillende emoties en thema’s uit het leven, verbeeld in metaforen, kleur en sfeer. Davidzons inspiratiebronnen zijn zeer divers; onder andere foto’s, kunst, muziek, sociale media en ervaringen worden door Davidzon gefilterd en omgezet naar een beeld op doek.

Inmiddels schildert de autodidactische Davidzon al 20 jaar. Na een oriëntatieopleiding in de kunst koos Davidzon voor een opleiding sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Het uitgangspunt van de sociale psychologie – hoe het individu zich tot zijn sociale omgeving verhoudt – zien we terug in de emoties en verhalen in Davidzons werk. “De energie die het werk uitstraalt raakt en verbindt: dat is mijn doel”, aldus Davidzon.

Het schilderij dat in TOBACCO hangt is en portret van Johan Cruijff.  El Salvador (De Verlosser) zoals hij in Barcelona werd genoemd. Ellen schilderde dit prachtwerk de dag nadat hij was gestorven. We werden door Ellen gebeld en ze vertelde ons dat ze heel erg aan ons moest denken toen het klaar was omdat we naast kunstliefhebbers ook grote sportfans zijn. Bij het zien van het schilderij viel er bij ons een lange stilte… zijn natte haren en die oh zo bekende Cruijff blik…Ja, Ellen je hebt gelijk die hoort hier in TOBACCO.
Een dag later werden we door Ajax gebeld of we het wilden
verkopen…. Natuurlijk niet! Het hangt nu dus nog gewoon bij ons hier in TOBACCO en niet in de Arena.