Peter Donkersloot-Keith Richards

Peter Donkersloot (8 april 1959) werd geboren in Arnhem. Na zijn studie aan de Arnhemse Kunstacademie was Peter freelance illustrator voor diverse uitgeverijen en Advertisementbureaus. In zijn vrije tijd schilderde hij artistiek. Aan het einde van 1987 ontdekte hij dat het werk en de ambitie niet meer goed samengingen en hij dwong zichzelf om een beslissing te nemen.

Peter Donkersloot schildert volgens de oude ‘laag over laag’ traditie. Transparante lagen over elkaar geven de schilderijen meer diepte en de kleuren zijn ‘warmer’. Dit kan niet worden bereikt door kleuren direct uit de tube.

De oude meesters werkten op dezelfde manier met zelfgemaakte olieverf op olie-basis. Door het langzame drogen moesten zij, soms zelfs weken, wachten, voordat ze een extra laag konden toevoegen. Dit is de reden waarom veel artiesten, zoals Donkersloot, nu werken met het sneldrogende acryl (op basis van water) om dezelfde effecten te bereiken.

Donkersloot maakt ook gebruik van zeefdrukken van de schilderkunst van oude meesters, die hij geheel of gedeeltelijk bedekt, met het oog op het ‘origineel’ te transformeren tot een nieuw, modern schilderij.

Het schilderij dat we trots bezitten en in de Foyer met de gasten staat te proosten, is een van de allereerste werken van Donkersloot. Een tijd waarin het geld nou niet tegen de plinten klotste en hij zijn werken dus noodgedwongen moest maken op hardboard zoals dit portret van Keith Richards, gitarist van The Rolling Stones, met een biertje in zijn hand. Proost op het mooie leven.